03 February 2025
Emoties op de werkvloer een taboe?
Stel je voor: je loopt je kantoor binnen en ziet je baas schuddebuikend van het lachen over de grond rollen. De tranen staan in zijn ogen van het lachen en hij klopt met zijn vuist op de grond. Of in je team kan iedereen op een constructieve manier zijn of haar kritische feedback uiten zonder een blad voor de mond te nemen en zonder iemand te kwetsen. Klinkt dat ondenkbaar voor jou?
Emoties zijn geen zwakte
Op de werkvloer heerst nog steeds het idee dat rationaliteit superieur is aan emotionaliteit. We leren om onze emoties weg te slikken, om ons ‘professioneel’ te gedragen, om niet ‘te persoonlijk’ te zijn. Maar waarom maken we zo’n gedoe van iets wat zo natuurlijk is?
Niemand twijfelt eraan dat we moeten eten als we honger hebben, rusten als we moe zijn, of een warme jas aan te trekken wanneer het koud is. Maar emoties? Die negeren we liever. We hebben (onbewust) geleerd ze weg te duwen als onhandige bijproducten van de ratio.
Een emotie zegt je: 'Hey, ik geef je even een update over hoe het gaat, geef mij alsjeblieft bestaansrecht en vervul mijn onderliggende behoefte.'
En toch: emoties zijn zoals de waarschuwingslampjes in je auto. Ze zijn geen probleem, ze wijzen je op een probleem. Ze geven je een update wanneer er een aanslag wordt gepleegd op:
- Je belangen
Iemand neemt jouw idee over zonder erkenning? Boosheid is je signaal dat dit onrechtvaardig voelt. - Je kernwaarden
Je voelt frustratie omdat een beslissing tegen jouw principes ingaat? Dat is een teken dat je ergens écht voor staat. - Je doelen
Teleurstelling vertelt je dat iets belangrijk voor je was, maar niet is gelukt.
De kracht van emotionele intelligentie
Emoties hoeven je niet te verlammen—ze kunnen je juist kracht geven. Het begint bij herkennen en durven uiten.
Aan de hand van het emotiewiel van Robert Plutchik krijg je inzicht in jouw emoties. Ontvang jij deze graag met wat meer informatie in je mailbox? Laat je mailadres hier achter met als boodschap 'emotie'.
Dat geldt voor individuen, maar ook voor HR-verantwoordelijken, leidinggevenden en bemiddelaars. Een medewerker die gefrustreerd is? Dat is misschien geen ‘lastige werknemer’ maar iemand die iets belangrijk probeert duidelijk te maken.
👉 Wat als we emoties niet langer zien als ‘ongewenst’, maar als waardevolle feedback?
👉 Wat als we leren luisteren naar wat ze ons willen vertellen?
👉 Wat als we elkaar de ruimte geven om ons niet alleen rationeel, maar ook emotioneel te laten zien?
Enkele voordelen op een rijtje
Onderzoek laat zien dat werknemers met een hoge emotionele intelligentie…
… sterkere vaardigheden hebben in zelfregulatie, empathie en sociaal inzicht (O’Boyle et al., 2011).
… veerkrachtiger en weerbaarder zijn (Boyatzis & Sala, 2004; Goleman, 1995).
… effectiever communiceren en samenwerken (Boyatzis & Sala, 2004; Goleman, 1995).
… beter kunnen omgaan met conflicten. Ze begrijpen situaties sneller, blijven kalm onder druk en lossen problemen op een constructieve manier op (Jordan & Troth, 2004).
P.S: Het voorbeeld van de schuddenbuikende baas is geen verzonnen anekdote maar een waargebeurd tafereel. Zonder schroom emoties uiten op de werkvloer in Vlaanderen: het kan!
Misschien wordt het tijd om die waarschuwingslampjes serieus te nemen. 🚦
Wist je dat je bij Zinder terecht kan voor een workshop ‘samenwerken mét verschil’ waarbij we de biologie van een conflict en dus ook emoties onder de loep nemen?
Meer info vind je op de pagina 'workshop'.
Boyatzis, R. E., & Sala, F. (2004). The Emotional Competence Inventory (ECI). In G. Geher (Ed.), Measuring Emotional Intelligence: Common Ground and Controversy (pp. 147-180). Nova Science Publishers.
Goleman, D. (1995). Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ. Bantam Books.
Jordan, P. J., & Troth, A. (2004). Managing Emotions During Team Problem Solving: Emotional Intelligence and Conflict Resolution. Human Performance, 17(2), 195–218. https://doi.org/10.1207/s15327043hup1702_4
O’Boyle, E. H., Humphrey, R. H., Pollack, J. M., Hawver, T. H., & Story, P. A. (2011). The relation between emotional intelligence and job performance: A meta-analysis. Journal of Organizational Behavior, 32(5), 788-818. DOI: 10.1002/job.714