Bemiddeling

Bemiddeling is een doeltreffende, vertrouwelijke en wetenschappelijk onderbouwde manier om spanningen en conflicten bespreekbaar te maken en op te lossen.

Hoe het werkt

Een neutrale, onpartijdige derde ondersteunt de partijen via gerichte interventies om zelf tot een oplossing te komen, waarbij de regie volledig bij hen ligt. De bemiddelaar begeleidt de gesprekken, bewaakt het bemiddelingstraject en brengt de belangen voor iedere betrokkene in kaart. Er is aandacht voor de juridische realiteit en de emoties. Na de gesprekken is er een duurzaam en sluitend akkoord.

Waarom kiezen voor bemiddeling op de werkvloer?

Het is effectiefbemiddeling helpt mensen praktische oplossingen te vinden die voor iedereen aanvaardbaar zijn.

Het slaagpercentage ligt hoger dan

70%

Het is efficiënteen snelle en geldbesparende afhandeling (in vergelijking met een gerechtelijke procedure).

Het is flexibelhet kan in elk stadium van een geschil worden gebruikt (hoewel hoe eerder, hoe beter).

Het is discreetwat gezegd en geschreven wordt binnen de bemiddeling kan en mag nooit worden aangewend in een rechtbank.

Het creëert een gezonde werkomgeving.

Het vermindert stress, verbetert de communicatie en werkrelaties.

Vraag hier je offerte aan

Uitdagingen en betrokken partijen binnen het bemiddelingstraject

Voor wat?

Meningsverschillen monden uit in een dispuut

Het overzicht is zoek

Incidenten stapelen zich op

Openlijke conflicten

Verspreiding als een bacterie

Er is een algemene slechte sfeer

Gebrekkige (of zelfs afwezigheid van) samenwerkingen

Klachten van klanten of cliënten

Verminderd effectief resultaat van het bedrijf of de organisatie

Een situatie waarin praten niet lukt

Voor wie?

Conflict tussen leidinggevende en medewerkers

Conflict tussen medewerkers of collega's onderling

Conflict in team

Conflict tussen zaakvoerders of directieleden

Vraag hier je offerte aan

Hoe gaan we concreet te werk?

Vertrouwelijk

In het kader van de bemiddeling dienen de deelnemers open te kunnen praten over hun werkelijke belangen. Alles wat tijdens de bemiddeling wordt uitgewisseld wordt 100% vertrouwelijk behandeld.

Neutraal

De bemiddelaar kiest geen kant, neemt geen beslissingen, en adviseert niet, maar ondersteunt de communicatie en het besluitvormingsproces.

Vrijwillig

Bemiddelen is een vrijwillig proces. De wil om samen tot een gedragen oplossing te komen, dient aanwezig te zijn. Elke partij kan ten allen tijde de bemiddeling stopzetten.

Vraag hier je offerte aan

Waarom kiezen voor bemiddeling bij Zinder?

Wetenschappelijk onderbouwd

Vanuit haar achtergrond als socioloog is Serafine Vanschoenwinkel analytisch ingesteld. Deze lijn trekt zij door in haar werk als bemiddelaar door steeds te handelen vanuit wetenschappelijk onderbouwde technieken en interventies.

Met aandacht voor de emoties én de juridische realiteit

Bij conflicten op de werkvloer zijn emoties en de juridische realiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden. De bemiddelaar is er dan ook op getraind om aandacht te hebben voor de mogelijks emotionele ballast en de juridische realiteit.

Op maat

Elke conflictsituatie is anders en dat hoort zich te vertalen in de aanpak van de bemiddeling. De bemiddelaar houdt rekening met ieders zorgen, waarden en behoeften, en stelt op basis daarvan een traject op maat samen met passende interventies.

Tarieven

Voor de bemiddelingstrajecten bespreken we vooraf uitgebreid de planning en kosten. Zo heeft u altijd helder inzicht in wat u kunt verwachten. Dit zorgt voor transparantie en vertrouwen in het proces. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie?

Veelgestelde vragen

Bemiddeling is een proces waarbij communicatie en onderhandeling wordt vergemakkelijkt tussen partijen die verschillende waarden, perspectieven of belangen hebben.

Het doel is om hen te ondersteunen een wederzijds aanvaardbare oplossing te vinden. Bemiddeling is nodig in elke situatie waar sprake is van potentiële of daadwerkelijke conflicten, zoals onenigheid over middelen, deadlines, prioriteiten, verwachtingen of feedback. Bemiddeling kan escalatie voorkomen, stress verminderen en samenwerking en productiviteit verhogen.

Bemiddeling is voor bijna iedereen geschikt. Ook als de relatie niet meer goed is en de communicatie moeizaam verloopt. Als er nog de bereidheid is om samen aan tafel te zitten en samen te overleggen, dan is bemiddeling een verstandige keuze.

Een externe bemiddelaar is nuttig wanneer interne pogingen om een conflict op te lossen zijn mislukt of als het conflict te complex of gevoelig is voor interne bemiddeling.

Bemiddeling is vaak succesvol, maar het hangt af van de bereidheid van beide partijen om mee te werken en open te staan voor een oplossing.

Zowel werknemers als werkgevers kunnen bemiddeling aanvragen wanneer er een conflict is dat niet zelfstandig opgelost kan worden.

De bemiddelaar is een onafhankelijke derde partij die zorgt voor een open dialoog en helpt bij het vinden van een oplossing, zonder zelf een oordeel te vellen.

De duur van bemiddeling hangt af van de complexiteit van het conflict, maar meestal zijn enkele sessies voldoende om tot een oplossing te komen.

Nee, deelname aan bemiddeling is vrijwillig. Beide partijen moeten bereid zijn om samen te werken aan een oplossing.

Een bemiddelaar is getraind om spanningen te verlichten en een veilige ruimte te creëren voor open communicatie. Tijdens de intakegesprekken worden de voordelen uitgelegd en een neutrale en veilige omgeving gecreëerd, opdat partijen zich op hun gemak voelen om deel te nemen. Deelname blijft echter steeds vrijwillig.

Ja, bemiddeling is vertrouwelijk. Wat er tijdens de sessies wordt besproken, blijft tussen de betrokken partijen en de bemiddelaar.

Bemiddeling helpt om conflicten op een constructieve manier op te lossen, het herstelt relaties, verbetert de samenwerking, en voorkomt vaak langdurige en dure juridische procedures.

Het is belangrijk om open te staan voor een oplossing, goed na te denken over je eigen standpunt en bereid te zijn naar de ander te luisteren.

HR speelt vaak een ondersteunende rol, zorgt voor de logistiek en biedt nazorg, maar blijft buiten het daadwerkelijke bemiddelingsproces om de neutraliteit te waarborgen.

Doordat partijen zelf een oplossing kiezen, is de oplossing gedragen en duurzaam. Na de bemiddeling kunnen follow-up gesprekken en afspraken helpen om de oplossing te borgen. Bij Zinder bieden we ook nazorg en opvolggesprekken om eventuele vragen en bijkomende problemen op te volgen.

Foto van Serafine die een koffiemok vasthoudt

Boek een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Bij Zinder geloven we in een persoonlijke aanpak. Daarom nodigen wij je graag uit voor een volledig gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Gedurende dit gesprek kunnen we nagaan of er een match is tussen jouw behoefte en ons aanbod.

Logo Federale Bemiddelingscommissie
Logo Bemiddeling VZW