Loopbaanbegeleiding

07 March 2025

Geen goed idee: luisteren naar jezelf

"Volg je gevoel", wordt vaak gezegd. Maar wat als dat gevoel je steeds influistert dat je nog even moet doorwerken? Of als je innerlijke stem je telkens naar ongezonde snacks leidt? Of je juist weghoudt van iedere vorm van risico? Niet elke gedachte verdient het om zomaar gevolgd te worden. Maar hoe kan je dan je intuïtie vertrouwen en weten wat je wil?

Wat betekent luisteren naar jezelf echt?

Op het eerste gezicht lijkt "luisteren naar jezelf" eenvoudig. Je intuïtie wijst je immers de weg, toch? Het probleem is dat luisteren naar jezelf vaak wordt verward met het blindelings volgen van je gedachten. Elke gedachte of impuls lijkt op het eerste gezicht waar, maar is vaak het resultaat van emoties, angsten of verlangens.

Luisteren naar jezelf betekent niet dat je elke ingeving gewoon opvolgt. Het gaat juist om de bewustwording van deze innerlijke stemmen, ze begrijpen én tot rust brengen, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken.

Innerlijke chaos ontcijferen

De meeste mensen dragen meerdere 'stemmen' in hun hoofd, en jij waarschijnlijk ook. De ene stem roept dat je door moet zetten om te presteren, terwijl een andere stem pleit voor een Netflix-marathon met chocolade op de zetel omdat je rust verdient! Het kan zijn dat je innerlijke stemmen in conflict raken, of dat een stem zó dominant wordt dat je vastloopt.

Voorbeelden van innerlijke stemmen

Wist je dat je brein negatief gekleurde gedachten sneller opmerkt dan positieve? Dit heet de negativity bias.

  • De pusher: Dit is de stem die niet stopt met roepen dat je productiever moet zijn, ook op zondagochtend.
  • De twijfelaar: Deze stem zet overal vraagtekens bij en laat je wikken en wegen over elke beslissing die je maakt.
  • De pleaser: Altijd bezig om het anderen naar de zin te maken ten koste van je eigen behoeften.

Het herkennen van deze interne stemmen is een belangrijke eerste stap. Ze zijn kleine onderdelen van wie je bent maar geen enkele stem representeert jouw totale unieke zelf.

Hoe kan je dan leren vertrouwen op jezelf?

Als je niet zomaar alles moet geloven wat je denkt waar moet je dan naar luisteren en hoe kan je vertrouwen op jezelf? Het antwoord ligt in de rustige, observerende versie van jezelf. Dit is niet de schreeuwende stem die direct reactie vereist, maar de stille “ik” die reflecteert en het grotere plaatje ziet.

Deze innerlijke wijsheid (sommigen noemen het intuïtie) is vaak subtiel en vraagt tijd, stilte en ruimte om gehoord te worden.

Je innerlijke stemmen zijn vaak aangeleerd. Veel overtuigingen over wat ‘moet’ of ‘hoort’ komen uit je opvoeding of omgeving. Vraag jezelf eens af of ze nog bij je passen.

Zinvolle stappen om heldere keuzes te maken

  1. Identificeer de aanwezige stemmen: Welke overtuigingen klinken het luidst in je hoofd? Schrijf ze op en reflecteer over waar deze vandaan kunnen komen. Door je gedachten op papier te zetten, zie je sneller welke overtuigingen nuttig zijn en welke je tegenhouden.
  2. Geef je stemmen een naam: Maak je gedachten luchtiger door ze te labelen. Stel je "Kritische Karen" voor of "de pleasende Brit" en ontdek hoe ze je beïnvloeden.
  3. Creëer ruimte in je dag: Plan dagelijkse overgangsmomenten zoals een avondwandeling of een momentje om te focussen op je ademhaling zodat je je gedachten tot rust kan brengen.
  4. Zoek de stilte op: Meditatie, schrijven en kunst kunnen allemaal helpen om de constante stroom van gedachten tot rust te brengen. Probeer eens een paar minuten zonder muziek, social media of afleiding te zitten en kijk welke inzichten naar boven komen.

Luisteren op een gezonde manier

Door met mildheid en afstand te luisteren naar je innerlijke stemmen en patronen voorkom je dat angst of drukte je keuzes domineert.

Door te luisteren zonder te oordelen maak je meer ruimte voor de meest wijze, kalme stem in je hoofd.

Je gedachten en innerlijke stemmen vormen een deel van jou maar geen enkele stem is een representatie van jou. Vertrouwen op jezelf vraagt ruimte scheppen om naar de meest authentieke versie van jezelf te luisteren.

Plan hier je virtuele kopje thee en babbel.

Als je worstelt met wat “luisteren naar jezelf” nu echt inhoudt, weet dan dat je niet alleen bent. Begin met kleine veranderingen, zoals reflectie en beter zelfzorg. Ben je opzoek naar begeleiding in dit proces? Weet dat je steeds welkom bent voor een kennismaking!

Of om het in de woorden van Peter Pan te zeggen:

Would you like an adventure now, or would you like to have your tea first?

- J. M. Barrie, Peter Pan

Peter Pan kennismaken