07 January 2025
70% slaagt
Conflicten op de werkvloer kunnen een zware tol eisen binnen een team. Als werkgever wil je deze problemen snel en effectief aanpakken, met oog voor de belangen van alle betrokken partijen. Bemiddeling blijkt een uiterst succesvolle methode.
De kracht van bemiddeling: slaagt in 70% van de gevallen
Uit de Bemiddelingsbarometer (2021) blijkt dat bemiddeling in 70-80% van de gevallen slaagt. De slaagkans is het hoogst in vrijwillige trajecten (90%), terwijl gerechtelijke bemiddelingen een slaagpercentage van 50% hebben.
Vrijwilligheid: de sleutel tot succes
Vrijwilligheid is een essentieel onderdeel van bemiddeling. Alle betrokken partijen moeten vier keer “ja” kunnen zeggen:
- Ja, er is een probleem.
- Ja, we willen dit oplossen.
- Ja, we kiezen voor bemiddeling als oplossing.
- Ja, we vertrouwen deze bemiddelaar.
Wanneer deze vrijwilligheid ontbreekt of een machtsverhouding de samenwerking belemmert, is het risico groot dat een oplossing wordt opgelegd in plaats van gezamenlijk gedragen.
Bemiddeling is alleen succesvol wanneer alle betrokken partijen vrijwillig deelnemen. Wanneer een van de partijen niet uit vrije wil meedoet, kan de uitkomst nooit als een duurzame oplossing worden beschouwd die door iedereen wordt gedragen. In dat geval is het eerder een opgelegde of bijna afgedwongen uitkomst van het conflict.
Het proces van bemiddeling
Een bemiddelingstraject bestaat meestal uit 2 tot 5 bijeenkomsten waarin de kern van het conflict wordt onderzocht. Onder begeleiding van de bemiddelaar werken de partijen samen aan een oplossing die voor beide aanvaardbaar is.
De duur van het traject hangt af van de complexiteit van het geschil, maar het streven is om de sessies in een kort tijdsbestek in te plannen. Snelle opvolging kan helpen om de escalatie van spanningen te voorkomen en de betrokkenheid van beide partijen te behouden.
Conclusie: bemiddeling als investering
Bemiddeling is niet zomaar een manier om conflicten op te lossen. Het is een waardevolle investering in de dynamiek en toekomst van je team. Met een slaagpercentage van meer dan 70% biedt bemiddeling een effectieve aanpak die vaak sneller resultaat oplevert dan juridische procedures. Het geeft medewerkers een stem, versterkt onderling begrip en creëert een gezonde werkomgeving waar samenwerking voorop staat.
Bron: Bemiddelingsbarometer 2021 – Onderzoek onder erkende bemiddelaars in België.
Geschreven door: Serafine Vanschoenwinkel
Nieuwsbrief
Ontvang je graag maandelijkse inspiratie en tips?
Ik zet me volledig in om jou waardevolle tips en inspiratie te bieden bij het vergroten van zelfinzicht, werkgeluk, communicatie op de werkvloer en tips en tricks bij spanningen of conflicten op het werk.